Quantcast
Channel: drink – Helleskitchen
Viewing all 181 articles
Browse latest View live

Dry Hellstrøm

$
0
0
Dry Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm er en av de skumleste personene jeg vet om. Han oser frykt. Jeg var rimelig betenkt da jeg skulle prøve den nye juleakevitten hans, men allikevel nysgjerrig.

Hvorfor frykter jeg kjendiskokken? Jeg er skeptisk til stilen hans slik han fremstår i offentligheten. Jeg liker ikke strenge folk som kjefter. Dessuten er jeg skeptisk til folk som sier «Jeg vet det som er verdt å vite om mat». I mine øyne skal man aldri slutte å være nysgjerrig.

Les mer ...


Juledrinker med rom

$
0
0
Juledrinker med rom

Når Norges beste bartender, Antonio Naranjo Nevares inviterer til julefest, ja da kommer jeg løpende. Jeg har vært så heldig å se Antonio i aksjon i Skottland der han konkurrerte seg til tittelen Norges beste bartender i World Class Nordic final, men også i World Class Global Final i Miami i september. Der gjorde Antonio en fantastisk innsats og viste at han er en av verdens beste bartendere.

Les mer: Antonio er Norges beste bartender

Les mer: Antonio i World Class, Miami

Stedet er nyåpnede Nedre Løkka Cocktailbar på Grünerløkka i Oslo.

Les mer ...

Den ultimate julecocktailen

$
0
0
Den ultimate julecocktailen

Det er vanlig å servere et glass musserende eller champagne når man inviterer til fest i festtiden. Det er superhyggelig. Det er det alltid. Men en god cocktail skal man heller ikke kimse av.

Men hva slags cocktail skal man lage? Hva med en cocktail som smaker jul? Klementin og marsipan for eksempel? Det blir jo ikke mer jul enn det!

Men hvordan får man marsipansmaken inn i en drink? Jo, ved å bruke amaretto!

Les mer ...

Tom Bulleits enkle drinker

$
0
0
Tom Bulleits enkle drinker

Tom Bulleit er mannen bak det kjente amerikanske whiskey-merket Bulleit. De har Rye og Bourbon i sin katalog.
Bourbon er amerikansk whiskey fra Kentucky. Den inneholder 51 % corn (mais) og resten rye (rug). Bulleit er kjent for å ha mer rug i bourbon’n sin enn andre merker, og den er også lagret i minimum seks år. Du har garantert drukket amerikansk bourbon som Jack Daniels eller Jim Beam. Intet stygt om dem, men Bulleit Bourbon har litt mer dybde, synes jeg.

Les mer ...

Akevitt sour

$
0
0
Akevitt sour

Juleakevittene er her forlengst. Faktisk var jeg på min første lansering allerede i september. Det var rimelig surrealistisk når vi sto der og tørket svette på en varm sensommerdag mens vi fikk høre om julens gylne dråper.
Gilde Juleakevitt lanserte sin juleakevitt og Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit på et arrangement i Oslo.

Slik drikker du akevitt. Tre tips fra akevittens far, Halvor Heuch.

  1. Kjøp skikkelige glass: Akevitt bør ikke serveres i et tradisjonelt snapseglass eller spissglass, men gjerne i et tulipanformet glass, hvor aroma frigis og gir bedre smaksopplevelse.

Les mer ...

Sparkling Negroni

$
0
0
Sparkling Negroni

Ho-Ho-Ho! Nå er det jul og her i huset serverer vi i dag en Sparkling Negroni! Både jeg og Erik elsker Negroni, og da er det naturlig å utvikle den klassiske cocktailen en smule til julaften. Denne Negronien er svakere i blandingsforholdet gin, rød vermut og campari, fordi den skal tilsettes tørr prosecco i tillegg. Og da er det viktig at man ikke går i bakken før julemiddagen er servert.

Blandingsforholdet er derfor redusert til 2 deler gin, 2 deler rød vermut og 2 deler campari.

Les mer ...

Italia, dag 1: Cocktail-mayhem i Bologna

$
0
0

Klokken er 01.45 og vekkerklokken ringer. Nesten ingen vits i å legge seg, med andre ord. Vi skal til Italia, min femte tur dit dette året, og det er ikke en gang for mye.

Da vi booked flybilletter var vi ikke helt sikre på hvor vi skulle. Italia, åpenbart, men ikke hvor. Det eneste vi visste var at nyttårshelgen tilbringes i Firenze med vår venn, Arild. Vi booket fly til Milano. Derfra går det mange hurtigtog, så det er et fint utgangspunkt. Etter mye frem og tilbake landet vi på Bologna. Vi var her på nyttårsaften i fjor, og byen er stor nok til at det skjer litt i romjulen. Milano var kanskje et dumt valg som flydestinasjon da det går fly til Bologna, men slik ble det altså.

Flybuss kl 03.20 og fly til Frankfurt før folk hadde kommet seg opp av dynene. Det er jaggu tidlig.

Frankfurt er jo en passe døll flyplass, men de har egne «slapp-av-soner» som kommer godt med. En time på sovestol og klar for Italia. Et glass musserende er alt vi når på den korte flyturen fra Frankfurt til Milano. Vi lander i strålende sol og med godt humør.

Vi lander på Linate, som praktisk talt ligger i selve Milano, så det er perfekt. Lenge trodde jeg at vi landet på Malpensa, og det er mer pes å komme seg inn til sentrum derfra.

Fra Milano går det hurtigtog til Bologna. Det kjører i 300 km per time og det tar en time. Det er helt sjukt!

Fremme i Bologna triller vi inn på Hotel I Portici og får et vakkert rom med utsikt utover Bolognas haver og bygater. Vel… Det står en stepmaskin på rommet mitt. Hva i helvete gjør den der!?

Ingen tid til trening. Vi må ut i gatene! Sultne som ville dyr finner vi tilbake til den herlige matgaten Via Pecherie Vecchie. Det funker alltid. På Salumeria Simoni får vi platting med oster, skinker og pølser og det lokale brødet crescenta som inneholder bacon og parmaskinke. What’s not to like!
Selvsagt drikker vi en herlig flaske lambrusco også. Dette er vinene jeg trykker til mitt hjerte. Lett boblende, avkjølt rødvin smaker perfekt til spekemat og ost.

Salumeria Simoni.

Etter å ha spist går vi litt rundt å ser. Vi har en avtale med Daniele Dalla Pola på hans nystartede bar Foodies for å sjekke ut de 13 Bloody Maryene han har på menyen.

Daniele Dalla Pola

Metafoto.

Og vi smaker og vi spiser og vi drikker litt til før han tar oss med til selve flaggskipet Nu Lounge Bar, en av verdens aller beste tikibarer.

Her får vi et STORT utvalg av cocktailsene på menyen pluss mer mat. Oi, så ikke dette komme, men det var gøy og interessant og veldig hyggelig.

Tiki-cocktails

Nu Lounge Bar

Vi har jo som nevnt stått opp på et svært ukristelig tidspunkt og må finne senga. Et stopp på veien for litt vin, kaffe og negroni og så i seng. Stepmaskinene får stå urørt en tid til. Natta!

Fikk aldri sendt julekort i år, så her er det! Live fra Bologna!

The post Italia, dag 1: Cocktail-mayhem i Bologna appeared first on Helleskitchen.

7 enkle cocktails som alle kan lage

$
0
0

For en dag! I går møttes 13 mennesker inne på vårt nye kjøkken for mat og cocktails. Noen kjente alle, andre kjente noen få. Men alle var her for å lære å lage enkel cocktails og spise nydelig mat. Perfekt!

Det er jo ikke vanlig at huset fylles opp av festkledde og feststemte mennesker klokken 14.00 på en lørdag. Det må man kunne si. Men dette vil jeg anbefale andre å gjøre også. Tromme sammen en fin gjeng med venner og venners venner til et spleiselag med mat og drikke som fokus. En stor ekstrabonus er faktisk det å bli kjent med så mye fine folk.

Daniel sto for maten han fikk god hjelp av sin kjæreste Maya. Alle rundt bordet stilte opp med oppvask og rydding underveis, så dette var virkelig en fin gjeng.

Frøyaslaks og Hugo

Erik og jeg lagde cocktails. Vi hadde satt sammen en fin liste med klassikere og noen nye. Det var ikke forventet at alle likte alle, og det skjedde ikke heller, men jeg tror mange fikk seg en positiv overraskelse med noen av drinkene.

Cava fungerer godt å bruke i en Hugo. Freixenet Ice er laget spesielt for å kunne ha sammen med is, så den fungerer godt å bruke i en cocktail.

Til og begynne med startet vi med Hugo – den lette, friske drinken laget med prosecco og hylleblomst. Vi hadde en superlett og frisk cava som vi brukte, og det fungerte veldig fint. Til dette serverte vi sushi. Deilige nigiri og sashimi med wasabi- og chilimajones, wasabi, ponsusaus og rogn til. En super start og drinken passet meget godt til.

Hugo

3 cl hylleblomstsirup (det får du bl.a på IKEA og Skott Gård som du finner på Bondens marked)

7 cl tørr prosecco

2 cl boblevann

isbiter

lime

mynteblader

Hell alt i et høyt glass med isbiter og pynt med limeskive og mynteblader

Sushitime

Vi kjører på med en litt mer voksen cocktail: Old Fashioned er en av mine absolutt favoritter og den endte opp med å bli nye favoritter hos flere rundt bordet. Sånt er gøy! «Dette er en fin cocktail å lære seg å like amerikanske whiskey på». Og de har så rett!

Old Fashioned

1 sukkerbit (eller sukkerlake)

2-3 dråper Angustura Bitters

4 cl Bulletin Bourbon eller Rye (Vi brukte Rye)

1 skvett sodavann

cocktailbær

appelsinskive

Ha sukkerbiten i glasset og dynk den med Angostura. Hell i litt soda og knus sukkerbiten med toppen av en barskje. Rør godt slik at sukkeret løses opp. Ha i whiskey og rør igjen. Fyll opp med isbiter. Pynt med appelsinskive og cocktailbær.

Etter en tyngre cocktail må vi tilbake til det friske og lett syrlige. Moscow Mule er en super drink som inneholder vodka, lime og ingerfærøl. Dvs. Jeg brukte Ginger Beer som smaker mer ingefær. Fikk tak i en fin økologisk på Juels 33 på Frogner. De har masse kult blandevann.

Moscow Mule
1/2 lime
6 cl Vødka vodka (økologisk dansk vodka)
20 cl økologisk ginger beer eller ginger ale
Isbiter
Mynteblader

Press lime i et glass og legg limebåten i glasset. Tilsett en god neve isbiter. Hell på vodka og ginger beer. Rør og pynt med mynteblader.

Nok sitrus må til når du skal lage cocktails.

Daniel lager mat i både vannbad, pizzaovnen og komfyren, og straks kommer maten på bordet. Men først skal Erik lage sin favorittdrink, Negroni. Den hadde de fleste aldri prøvd før og den ble straks en storfavoritt blant flere av gjestene.

Negroni

3 cl rød vermut

3 cl gin (velg en London Dry-type. Gordons er helt fin å bruke her)

3 cl campari

Dette røres sammen og helles i et klassisk drinkeglass med masse is og en appelsinskive.

Vil du lære om vermut? Her er en guide til det som finnes på Vinmonopolet.

En perfekt blandet Negroni.

Daniel har sous videt en fantastisk lammecarré som vi har til forrett.

Salat med mozzarella, sprøstekt spekeskinke og pinjekjerner. Så godt.

Deilig Extra Virgin olivenolje på grillet brød. Perfekt til salaten.

Ovnsbakte poteter med deilige urter og løk.

Til lammet hadde Daniel og jeg avtalt å bruke rosmarin i både marinaden til lammet og i cocktailen. Det måtte bli en Dry Martini og den ble også sous videt! Det er fryktelig enkelt og passer så godt til retten.

Ikke alle er like glade i gin, så det ble også laget Dry Martini med vodka. Det passer også godt.

Dry Rosmary Martini

12 cl Tanqueray 10 gin (den har masse sitrustoner og passer til denne retten)

1 kvist rosmarin

2 cl Dolin dry eller Martini Dry

Legg gin og en liten rosmarinkvist i en ziplock-pose. Senk posen ned i et vannkar som holder 62 grader. La dette trekke i 10 minutter. Ta ut posen og kjøl ned.

Shake gin, isbiter og vermut og sil over i et martiniglass. Server med rosmarinkvist og grønn oliven.

Denne er perfekt til lammekjøtt.

Herlig hovedrett.

Se på det perfekte kjøttet, da!

Så til hovedretten. En stor indrefilet av okse, sous videt og stekt til perfeksjon av Daniel. Til dette serverte han quinoa og couscous med craisins (tørkede tranebær), confitert løk med masse chipotle og en deilig salat med skogssopp. Hva drikker man til det? Jo, en Bloody Mary selvsagt!

Bloody Mary
5 cl Ketle One vodka
9 cl tomato juice
8 dråper Tabasco
4 dasher Worcestershire Sauce
2 klyper selleri-salt
2 drag svart pepper
Selleristang i glasset.
Masse isbiter

Bloody Mary

Jeg kan anbefale å bytte ut selleristangen med agurksive. Det smaker veldig godt.

Så har vi kommet til desserten og Daniel har gjort noe så syndig, så syndig. Han har smeltet Dumle i vannbad og laget den beste karamellsasusen som man kan lage på kort tid. Ikke bare det, men den helles over vaniljeis sammen med knuste Kina-maiskrisp. Så ufattelig syndig. Shame on you, Daniel. Her var jeg på kur…

Daniels dessert med nesten ingen kalorier.

Og jeg har jo også en kaloribombe på lur: Varm sjokoladedrikk med mørk rom og chili.

Chili Lumumba

120 g kvalitetssjokolade

1 liter lettmelk

fløte

1 chili

3 cl Ron Zacapa 23 per person

Varm sjokolade:

200 g kvalitetssjokolade, minimum 70 % kakaoinnhold knekkes i biter. Legg sjokoladen i en gryte og hell over 1 liter lettmelk. Legg en chili (styrke etter smak) i melken og varm under omrøring. Sjokolademelken må ikke koke, for da får du «snerk» på toppen. Den skal varmes forsiktig opp slik at chilien får gjort jobben sin. Synes du den ikke smaker nok chili, kan du drysse litt cayennepepper over til slutt.

Hell 3-5 cl mørk rom i et glass som tåler varme

Topp med herlig varm sjokolade

Tilsett et par klatter nypisket krem på toppen.

Du kan evt rive god sjokolade på toppen i tillegg.

Varm sjokolade med rom og chili.

The post 7 enkle cocktails som alle kan lage appeared first on Helleskitchen.


Vermut i Barcelona

$
0
0

I løpet av høsten har jeg vært litt på vermut-kjøret kan man vel trygt si. Jeg har gjenoppdaget den deilige hetvinen og håper du vil gjøre det samme. Det er jo så godt!

Det var i San Sebastian jeg fikk kicket igjen. Her finnes det egen vermutbarer der folk kan drikke vermut fra et stort utvalg. Slik er det ikke alltid. De fleste stedene har en eller to merker.

Da jeg smakte meg gjennom det som er å finne av vermut på vinmonopolet oppdaget jeg at det ikke finnes en eneste spansk vermut. Det er litt rart, for det er faktisk akkurat i Spania du har den sterkeste vermutkulturen akkurat nå.

Les mer: Her er vermutene du får på vinmonopolet.

Jeg var i Barcelona før jul. Her finnes det vermut på hvert et gatehjørne. Noen har egne vermuter, andre har kjente og ukjente merker i hyllene. En av stedene som har sitt eget merke er Vermut & Sifo i den hippe bydelen El Poblenou.

Elena Rosique har sin helt egne vermut som hun serverer i sin vermuteria. Hun har også en annen litt spesiell ting hun tilsetter vermuten: En egen pipette med skalldyrslake og den klassiske hotsaucen som brukes til potetchips i Spania. Kombinasjonen av denne laken og sausen gir en slags Bloody Mary-følelse til vermuten. Salt, søtt og syrlig. Pipetten kan brukes eller ikke og du regulerer selv hvor mye du vil ha i vermuten. Det funker veldig bra og jeg synes det ga en kul effekt til drinken.

Hos Vermut & Sifo kan du også spise. Vermut drikkes gjerne før et måltid, men fungerer også til mat. Vermut koster 2 euro for glasset.

Det er flere spennende vermutsteder i El Poblenou. El 58 er et kult sted som av en eller annen grunn først åpner til sen lunsj. Det er greit å være oppmerksom på hvis man drar i den retningen kun for å drikke vermut. De har ikke sin egen blend, men kjøper den fra vinbutikken i bakgaten, og den er hjemmeblendet.

Et av mine favorittsteder i hele Barcelona er en liten kafé i Raval som heter Kasparo. Absolutt ingenting spesielt med stedet annet at det er en liten lunge bort fra de smale og travle gatene i denne bydelen. Dessuten ligger det rett rundt hjørnet for der jeg har fast tatovør og jeg har sittet på denne kaféen og forberedt meg med kaffe og vann mang en gang.

De har vermut og det er husets. Den koster 3.10 euro og du får den i hvit eller rød.

Rett opp i gata på Bar Centric har de også husets egen vermut. Her er det veldig hyggelig å sitte og de har dessuten real mat. Kan anbefale stekte poteter med chorizo og egg.

Vermut og spritz.

Et annet favorittsted er Cactus Bar i El Born. Dette lille hjørnet har de beste utebordene i hele bydelen og her har jeg sittet kanskje hundrede ganger. Helt sant. De har også vermut og de har en veldig spennende en fra Lustau. Den består av to forskjellige sherryer og skiller seg veldig ut fra det vi forbinder med vermut. Den er nydelig og jeg anbefaler deg å prøve den hvis du kommer over den. Jeg har kjøpt med en flaske hjem. Cactus Bar har også husets vermut til 3,5 euro (Lustau koster 5 euro).

Du får altså vermut overalt. Det er vanlig å ta et glass (enten med eller uten vann) før maten og især i helgene. Vi var i Barcelona noen få dager og nådde ikke drikke mer vermut enn dette på denne turen (nok dette også, si). Neste gang blir det et par glass til vil jeg tro. Gjør som de innfødte og ta et glass vermut du også!

En klassisk vermut på El racó de Mariner – fisk- og skalldyrfavoritten vår.

The post Vermut i Barcelona appeared first on Helleskitchen.

Cocktailkongens beste tips til mat- og drikkematching

$
0
0

Jeg møter Dale DeGroff aka King Cocktail (Master Mixologist, forfatter og foregangsperson for matching av mat og cocktails) under  World Class Global Final i Miami 2016.  Der var han dommer i den siste og avgjørende konkurransen Miami Shakedown, der de gjenværende 6 finalistene skulle lage hver sin pop up-bar.
Dale DeGroff regnes som den som startet trenden med å servere cocktails til mat. Inspirasjonen fikk han fra en middag på Blue Ribbon i Greenwich Village i New York. Dette var et av favorittstedene til Dale. Der hadde de alle klassikerne, uten noe tema: Biff, fondue og thaimat. Han spiste ofte den spicy fiskesuppen deres. En drink før maten var vanlig, og denne dagen hadde han en scotch foran seg på bardisken.

Kelneren var ny og maten ble servert med en gang på grunn av en misforståelse, og Dale hadde så vidt begynt på drinken sin. Litt irritert droppet han da å bestille øl til suppen, slik han pleide, og gikk for drinken han allerede hadde i hånden.

Den røkte fisken i den spicy suppen passet perfekt til den røkte skotske whiskyen. – This fucking works! What a cool idea! utbrøt Dale DeGroff.

– Men dette må jeg da prøve mer av! sa Dale til seg selv.

Dagen etter oppsøkte han kokken på Blue Ribbon og sa – Just for the fuck of it. Just to have some fun. La oss lage en middag, selge billetter, lage cocktails! Spriten får vi fra Rainbow Room (baren Dale jobbet i). Vi skal lage historiens første Cocktail Dinner, sa Dale til kokken.

Han kjøpte en gammel cocktailshaker i sølv med håndtak på hver side. – Det måtte to mann til for å helle av den. Den tok 60 cocktails. De 120 gjestene som hadde kjøpt billett likte konseptet, men bestilte vin halvveis ut i middagen. Cocktails til mat var fremdeles fremmed.

Cocktail Dinners ble en hit hos matkritikerne og det ble straks arrangert flere. I hele syv år drev Dale med dette konseptet.

Under en landsomfattende boklansering lagde Dale DeGroff Cocktail Dinners i hver by han besøkte. Ny by. Ny chef. Ny meny.

I Dallas, Texas serverte han en klassisk Negroni for de fremmøtte. En viktig fotograf og matkritiker tilstede mislikte bitterheten i cocktailen og holdt på å forlate arrangementet.
– Vi amerikanere er ikke så vant med bitre smaker, sier Dale. – Vi er en gjeng brusdrikkende individer som liker søtt.

Dale introduserte derfor sine gjester for cocktailen ”The Old Flame” (eller ”Fancy Nancy” oppkalt etter den sære matkritikeren). Han justerte bitterheten på Negronien og tilsatte mer sødme. – Den ble en suksess. Det var faktisk en feil som ble en stor hit, sier Dale. Han klarte å holde på journalisten den kvelden.

Dales favorittdrink er Gin Martini. Noen ganger blandet 70% gin og 30% vermut, noen ganger 50/50. Det kommer helt an på humøret, avslører han.
– Jeg er glad Dry Martinien har kommet tilbake i barene.

Dale måtte lære seg å like gin igjen etter å ha drukket for mye av det en kveld i sine unge rockeband-dager. Bandlederen drakk alltid gin bar og Dale så opp til ham. Resultatet ble mange års fravær fra den einebærtunge spriten.

Jeg sitter her alene med Dale De Groff i baren på 1 Hotel South Beach i Miami. Praten går lett og 68-åringen deler villig av sine historier fra sitt fantastiske liv i Los Angeles og New York. Jeg sitter her altså med en legende som har utgitt flere viktige bøker om cocktails. Dale og hans ”Partner in Crime”, bartender og cocktailjournalist Gaz Regan har skapt mange legendariske cocktails sammen. Fargerike Gaz var tidligere bartender på legendariske Dead Rabbit i New York under navnet Emeritus. Baren ble nylig kåret til verdens beste bar på listen 50 Best Bars, der oslobaren HIMKOK også finnes.

Gaz Regan og Dale DeGroff under foredraget i Miami. (foto: Helle Øder Valebrokk)

– Ikke alle kombinasjoner passet godt sammen, sier Gaz under et foredrag i Miami. – Vi skulle lage noe til BBQ ribs, og Laphroaig whisky måtte være i cocktailen. Vi lagde en drink med den skotske whiskyen blandet med manzanilla sherry. Vi tenkte at den røkte ferskenaktige whiskyen ville passe godt til sherryen og også til de røkte svineribbeina. Det gjorde det ikke. Drinken funket på ingen måte. Etter masse prøving og feiling endte de på en cocktail laget på rødvin, limoncello og Laphroaig whisky. – Og cocktailen måtte får et navn. Vanligvis er dette en enkel sak, sier Gaz. – Denne var vanskelig og navnet satt langt inne! Jeg endte på DAM, som står for Dale’s a Motherfucker, ler Gaz Regan.

Dale DeGroff er moderne cocktailhistoie i egen person. Tidlig i karrieren kalte han seg for Master Mixologist – en tittel ingen egentlig visste hva betyde. – Ordet fantes ikke i ordboken engang, ler Dale. – Egentlig er det bare et fancy ord for bartender.

Men hvordan går da en Mixologist frem når han får en kunde i baren som ønsker en cocktail uten helt å vite hva han/hun har lyst på?
– Jeg spør alltid: Hva drikker du vanligvis? Du går aldri feil med en Frozen Margarita, sier Dale. Men jeg lager den litt søtere for amerikanere, for den vanlige vil kunne oppfattes som for besk.

– Jeg koser meg når kunden for eksempel svarer: – Alt annet enn gin. Det tar jeg som en utfordring, sier Dale. Som oftest er det ikke gin de har problemer med. De har bare fått en dårlig cocktail, mener Mixologisten. – Jeg pleier å si: Denne kommer du garantert til å like. Liker du den ikke, skal du slippe å betale. Men prøv! Og ja, den kommer til å inneholde gin!

Dale DeGroff slapp unna med denne fremgangsmåten i nesten alle tilfeller i sin glanstid i baren på The Rainbow Room i New York. – Skal man introdusere drikke til nybegynnere må man tenke seg om. Er personen skeptisk til gin, serverer man en Hendrik’s. Den er mildere og lettere å like. Skal man introduserer whisky til kunden går man ikke for en røykfull skotsk whisky. Da prøver man med en irsk variant. Folk må venne seg til ukjente smaker og bygge opp smaksbildet, forklarer Dale.

Dale DeGroff er altså kjent for å lage cocktailmiddager. Men hva er hans beste paring noen gang?

–Kjenner du den legendariske drinken ”Blood and Sand”, spør Dale? – Nei, må jeg innrømme.

Det er en cocktail laget med fire egentlig uforenelige smaker som søt vermut, appelsinjuice, Cherry Heering likør og skotsk whisky (oppskrift lenger nede i saken). Dette er en typisk drink som krever mat. Jeg fikk kokken på The Rainbow Room til å lage en foodparing til denne cocktailen. Han lagde en rett med hjort og kirsebærsaus. Det er den beste matchen jeg noen gang har fått, sier Dale oppglødd.

Dale er opportunist og nyter lokale spesialiteter når han reiser. – Er jeg i New Orleans drikker jeg Sazerac eller Vieux Carré. Jeg kom nettopp hjem fra Cuba. Der drikker du rom. Sånn er det. Den passer perfekt til den lokale maten og da er det romdrinker man drikker, sier Dale bestemt.

– Det var meksikanerne som egentlig startet med cocktaildrikking til mat, sier Dale plutselig. Helt siden 60-tallet har de jo servert Margaritas til sterk mat. De er pionerer på dette feltet. Søt, kald drikke til sterk og spicy mat er den perfekte kombinasjonen, forteller Dale DeGroff.

– Japansk mat er også veldig cocktailvennlig. Drinker med hvit sprit og sake fungerer så godt til sushi og sashimi. Men prøv deg frem. Cocktails og mat går superfint sammen, avslutter King Cocktail .

David Rios, Charles Joly og Gaggan Anand i Miami. (foto: Helle Øder Valebrokk)

Mat- og cocktailkombinasjoner blir mer og mer populært. Bartender og vinner av World Class 2014, Charles Joly, åpnet en av de første cocktailbarene i Chicago med mat- og drinkfokus. Han lærte om ingredienser og smaker av kjøkkensjefen og derfra kunne han lage matvennlige cocktails.
– I 2016 er det helt naturlig at kokker og bartendere jobber sammen, sa Charles under seminaret Food and Drink som ble holdt i anledning World Class Global Final i Miami.

– Å samarbeide med kokkene kan også være fordelaktig i forhold til matsvinn. Hva har kokken i kjøleskapet i dag? Kan det brukes i en cocktail? Slik samarbeider man om å lage spennende smaker og skåner miljøet, sier Charles Joly.

David Rios (vinner av World Class 2013) jobbet tidligere som sommelier på Michelin-restauranten Mugaritz i San Sebastian. Nå jobber han igjen med dem om å lage et cocktail- og vinprogram for et ny restaurant i Abu Dhabi. – Mange gode restauranter ringer nå bartendere for å få hjelp til å sette sammen en drikkemeny som står til maten.

Blood and Sand

30 ml Skotsk whisky

15 ml. Cherry Heering likør

15ml søt vermouth

15 ml nypresset appelsinjuice

1 cocktail-kirsebær

Shake Whisky, likør og vermut med masse is. Sil over i cocktailglass og pynt med kirsebær.

The Old Flame

30 ml gin

15 ml søt vermut

7 ml Campari

7 cl Cointreau

45 ml friskpresset appelsinjuice

Shake alt sammen med isbiter. Sil væsken over i et cocktailglass og pynt med en stripe appelsinskall.

 

The post Cocktailkongens beste tips til mat- og drikkematching appeared first on Helleskitchen.

Denne drinken er laget på norsk eplebrennevin

$
0
0

Lenge siden jeg har laget en helgedrink på bloggen nå. Det skylles mye reisevirksomhet og generelt mye å gjøre. Men endelig fikk jeg tatt meg selv i nakken og laget en drink jeg lenge har pønsket på.

Egge Gård på Lier lager masse morsomt, og især eplebrennevinet har vært i mitt søkelys en stund. Jeg elsker calvados (fransk eplebrennevin) og foretrekker det fremfor cocgnac som en avec. Egge Gård lager altså en slik norsk calvados. Og den er slettes ikke dum. Skikkelig god, faktisk. Den må da kunne funke i en drink? Og det gjør den definitivt.

Eple og ingefær er en bra match. Derfor introduserer jeg eplebrennevinet til en god ingefærøl fra Thomas Henry. Noen dråper sitronsaft, masse is og noen epleskiver og du har en superfresh drink. Denne anbefaler jeg deg å teste ut i helga. Liker du amerikansk whiskey vil du bli positivt overrasket over likheten i smak når du mikser eplebrennevinet med ingefærøl.

Slik lager du eple- og ingefærdrink

4 cl Egge eplebrennevin (eller annen eplebrennevin)

3 dråper sitron

10 cl Ginger Ale (gjerne Thomas Henry)

2 tynne epleskiver

Legg is og epleskiver i et glass. Hell på eplebrennevin og ingefærøl.

Drikk avkjølt.

Over og ut her fra Helleskitchen for nå er det straks helg!

 

The post Denne drinken er laget på norsk eplebrennevin appeared first on Helleskitchen.

Jonas er Norges beste bartender!

$
0
0
L1450584 - Jonas er Norges beste bartender!

Dag to er gjennomført her i København og de nordiske World Class-finalistene ble satt på ny prøve.

På Gastronomisk Innovation møtte de Rasmus Leck Fisher (kokk som tidligere har jobbet på Chez Bruno i Lorgues og Søllerød kro). Rasmus har bl.a skrevet bok om temaet snaps og vet hvordan man bruker urter og andre ingredienser for å tilføre sprit interessante og velfungerende smaker.

Rasmus Leck Fisher

Les mer: Første dag i World Class Nordic Finals

L1450338 150x150 - Jonas er Norges beste bartender! L1450318 150x150 - Jonas er Norges beste bartender! L1450346 150x150 - Jonas er Norges beste bartender!

På bordet ligger syrin, granskudd, røkt sjøgress, sukkertare, wood chips, pepper, engsyre, fire forskjellige sukker, løkblomster, fennikel, rabarbra og andre herlige ingredienser. Dette kan bartenderne bruke.

Rasmus forteller bartenderne om redskapene de kan bruke for å lage en spektakulær cocktail der kun en ingrediens fremheves.

I cocktailen har de valget mellom å bruke Bulleit Bourbon, Johnnie Walker Black Label eller Ron Zacapa 23 som spritbase.

Foruten dette har de et utvalg amari, bittert og hetvin.

Jesse fra Finland vurderer ingrediensene på bordet.

Bartenderne får litt tid på kjøkkenet til å prøve råvarene før de bestemmer seg for en «helt» som skal fremheves i cocktailen.

Josephine, Tristan og Mate

I denne oppgaven stiller Sveriges World Class-vinner 2017 (og nordisk mester 2017) Josephine Sondlo og Danmarks World Class-vinner 2017, Mate Csatlos. Mate havnet på en imponerende 2. plass i World Class Global Final i Mexico samt Tristan Stephenson, cocktail-ekspert, bartender og forfatter.

Jeg tar for meg de norske bartenderene fra denne seansen.

Malin lagde “Tea for tiki”

Hun brukte 50 ml Zacapa som base. Mørk rom og ananas er en klassiker.

Hun ristet cubebpepper og la dem i sukker som hun smeltet til karamell. I karamellen la hun små ananasbiter . Etter noen minutter tilsatte hun sukker og dette ble til en sirup som hun brukte i cocktailen.

I drinken hadde hun også 20 ml ferskpresset ananasjuice.

L1450365 150x150 - Jonas er Norges beste bartender! L1450399 150x150 - Jonas er Norges beste bartender!

Hun brygget te på ananasskall, frisk koriander, basilikum og kornblomster. I drinken brukte hun 20 ml av denne teen som hun toppet med før hun pyntet med ananasblader og kornblomster.

Jonas brukte 4,5 cl Zacapa som han hadde infusert med appelsinskall, sitronskall, en klype rosépepper, sanchopepper og kamomille.

2 cl grapefruktjuice

0,75 sitronjuice

2 cl kamomillesirup

Pulverisert sitronmelisse på kanten av glasset.

L1450429 150x150 - Jonas er Norges beste bartender! L1450403 150x150 - Jonas er Norges beste bartender!

Kasper konsentrerte seg om sitron i denne oppgaven og presenterte en fabelaktig og frisk whiskeycocktail.

50 ml Johnnie Walker Black label

30 ml sitronsirup som han lagde ved å blansjere sitronskall  i termomix på 50 grader med honning, sukker og sitronjuice.

L1450451 150x150 - Jonas er Norges beste bartender! L1450450 150x150 - Jonas er Norges beste bartender!

Bartenderen har en siste oppgave i World Class Nordic Finale 2018 før en vinner fra hvert land pluss en nordisk vinner skal kåres.

Deltakerne blir fordelt på tre kule barer i København: Legendariske Ruby, K-Bar og hippe Balderdash.
Vi journalister blir også spredt rundt på de forskjellige barene og jeg havner på Balderdash der Kasper Gulbrandsen fra Norge skal holde hoff. Det samme gjør Michael Hajiyiannis fra Danmark, Emil Hed fra Sverige og Jesse Leivo fra Finland. Konseptet er enkelt: De skal drive baren i tur og orden og i løpet av 15 minutter skal de presenterer og servere sin signaturdrink til dommeren samt mindre varianter til gjestene i baren.

De skal også ta imot bestillinger som kommer til dem underveis i presentasjonen deres. Disse bestillingene kan komme helt ut av det blå.

L1450494 150x150 - Jonas er Norges beste bartender! L1450483 150x150 - Jonas er Norges beste bartender! L1450492 150x150 - Jonas er Norges beste bartender!

Danske Michael (som egentlig er britisk) er først ut og skvetter fælt når første bestilling fra gjestene kommer allerede fem sekunder ut i presentasjonen hans. Han fullfører allikevel og leverer alt han skal innenfor de 15 minuttene de har til rådighet.

Svenske Emil er rolig og behersket, men blir påminnet at han mangler å lage tre gin og tonic til gjestene når det står igjen 40 sekunder. De hives sammen noen drinker som er langt under pari, men på bordet kommer de. Utrolig morsomt å se på.

L1450506 150x150 - Jonas er Norges beste bartender! L1450504 150x150 - Jonas er Norges beste bartender!

Kasper fra Bergen drar igang en høyst uformell og annerledes presentasjon. Vi blir ført ut på gaten og får ikke komme inn i baren før Kasper åpner døren til “sin bar” og serverer boksøl fra Hansa til alle gjestene på vei inn i lokalet. Han har dempet belysningen og på anlegget spilles det selvsagt Ralph Meyers and the Jack Herren Band – ekte bergensartister.

L1450508 150x150 - Jonas er Norges beste bartender! L1450514 150x150 - Jonas er Norges beste bartender!

Kasper har også valgt å ikke gjøre forskjell på dommerene og gjestene.
– I min bar er alle like mye verdt!
Alle får like cocktail og han står på publikumssiden av baren der han heller opp. Å velge en slik presentasjon kan slå begge veier i en såpass seriøs konkurranse som World Class er. Ifølge dommer, Tristan Stephenson, som var en av dommerene på Balderdash, var dette helt innafor, men han poengterte at det at Kasper ikke hadde de forskjellige komponentene i drinken separat for dommerne å smake på, nok var et lite minus.

Kasper gikk bak baren etterhvert som bestillingene fra gjestene haglet inn og fullførte med stor stemning og godt humør.

Finske Jesse kjørte en uformell finsk stil og fullførte alle bestillinger med to minutter i pluss.

To dager med konkurranser og utfordringer er over for bartenderene og det er tid for fest og kunngjøringer.

De norske bartenderene kan endelig slappe av og gjøre akkurat som de vil. Jonas, Malin og Kasper i fri dressur.

Vi flytter oss over til Brøndum på Kongens Nytorv der dommerene møtes for å bli enige om hvem som stikker av med prisene. Vi andre chiller, snakker og drikker deilige cocktails.

Så er det tid for prisdryss!

Jonas, Michael, Daniel og Emil. Foto: World Class

Danmarks beste bartender: Michael Hajiyiannis

Sveriges beste bartender: Emil Hed

Finlands beste bartender: Daniel Woodwood

Norges beste bartender: Jonas Junge

Nordisk mester: Emil Hed fra Sverige.

Arrangørene fortalte at denne Wold Class Nordic Finals har vært den vanskeligste å dømme noen gang. Det har vært så utrolig jevnt og kun litt over et poeng har skilt i et av tilfellene.

Stor applaus til alle deltakere og arrangører som har gjort en sinnssykt god innsats de siste dagene og spesielt til de norske bartenderne som ikke bar har vært utrolig flinke og inspirerende, men  også sørget for at vi journalister har hatt noen fantastiske dager.

Du kan lese mer om den norske vinneren, Jonas Junge på HellesKitchen ved en senere anledning. Nå skal alle vinneren starte hardtreningen mot World Class Global Final i Berlin i oktober.

Til info: Jeg var invitert til å delta som presse på dette arrangementet i København.

Innlegget Jonas er Norges beste bartender! dukket opp først på Jonas er Norges beste bartender!

Happy Gin Day!

$
0
0
L1460702 - Happy Gin Day!

Lørdag 9. juni er det World Gin Day! Det må jo selvsagt feires med et par gode drinker!

Denne helgen arrangeres Oslo Ginfestival på Håndverkeren Kurs- og Konferansesenter – som tidligere år.

Gin har blitt skikkelig populært de siste årene og jeg merker det på bloggtreffene at dette er brennevinet folk er opptatt av. I årenes løp har jeg gitt leserne mine masse gode ginoppskrifter – med og uten tonic.

I år har jeg laget to gin-drinker for å markere World Gin Day. Ginen jeg har brukt er fra Sør-Afrika og er laget på lokale håndplukkede urter fra The Cape Floristic Region der man finner over 6000 ulike arter som kun vokser akkurat der. Ginen heter Cape Fynbos Gin og har klarer toner av appelsin i smaken.

Da jeg skulle lage et par cocktails med denne ginen var det viktig for meg å teste den ut sammen med appelsin og urter i den ene drinken og med typiske sommerfriske smaker i drink nummer to. Resultatet ble to herlige drinker som egner seg til å kose seg med en varm sommerkveld.

Les mer: Hvilken tonic skal man velge?

Ginen vil passe perfekt med en helt vanlig tonic og en skive appelsin også, bare så det er klart.

Gin og tonic med agurk, jordbær og basilikum

4 cl Cape Fynbos Gin

2-4 tynne remser agurk (bruk grønnskaksskreller)

1 kvist frisk basilikum

3 jordbær delt i tre

ca 10-15 cl tonic

masse isbiter

Rør forsiktig rundt før servering

Fine farger og frisk drink.

 

Gin og spicy appelsin og timian

4 cl Cape Fynbos Gin

3-4 kvister timian (gnikk forsiktig mellom fingrene før du har dem i glasset for å få ut oljene)

3 tynne appelsinskiver

15 cl spiced orange ginger ale fra Fever-Tree

masse isbiter

Rør forsiktig rundt før servering

Innlegget Happy Gin Day! dukket opp først på Happy Gin Day!

Cocktails, østers og perler i Arendal

$
0
0
L1460498 - Cocktails, østers og perler i Arendal

Jeg har aldri vært i Arendal tidligere. Jeg har faktisk vært lite i Norge til sammenlikning med resten av verden. Det er jo synd, for Norge har så mye flott å by på. Men uten bil og førerkort som ikke har vært brukt på 21 år blir det ofte lettere å dra utenlands med fly eller tog.

Arendal er akkurat så idyllisk som jeg hadde forutsett: Hvite trehus, båter, små krusninger på vannet og et vanvittig hyggelig folk.

I løpet av det neste døgnet skal jeg spise østers rett fra havet, lære å lage cocktails med akevitt, spise lokal mat, ta morgenbad og utforske byen. Let the game begin!

Båten Pællern tøffer ut fra Arendal med kurs for Tromlingene. Men først skal vi smake på det Arendal og områdene rundt har å tilby av delikatesser.

Det dekkes opp med de flotteste ting: Rosalita-ost fra Tjamsland gård,  speket svinefilet, speket og røkt storfe fra Tønnesøl gård, eplemost fra Slettene Hage, syltetøy fra Røyland gård, krydderoljer fra Nicolay Ellitsgaard, som også er kjøkkensjef på den nye restauranten UNDER, som åpner neste år. Vi får også smake på økologisk smør fra Hodne gård, lefser fra Hånes lefsebageri, syltet gresskar fra Austlid frilandsgartneri, Varmrøkt laks med koriander, røkt laks, skalldyrsalat, potetsalat, aioli, hummermajones fra Reinhartsen, Driftwood – villgjæret øl fra Nøgne Ø og lokalprodusert øl fra Hunsfos bryggeri, herlige grønnsaker fra Hesnes gartneri i Grimstad, Sørlandschips, Surdeigsbrød laget på sjøvann og tang fra Lindesnes fyr, knekkebrød og saft fra Trine på gården.

Skal si vi befinner oss midt i matfatet!

Vi lærer litt om akevitt av Ivan Abrahamsen fra Arcus. Jeg er glad i akevitt, og som den halvdansken jeg er liker jeg å drikke en liten snaps hele året. Det smaker veldig godt til sommermat som skalldyr og spekemat. Jeg undrer meg stadig over at akevitt har så lite status hos den yngre generasjon. Super å bruke i cocktails og super alene.

På Tromlingene hopper østersjegene Christoffer og Jens Patrick i vannet og svømmer ut til østersbankene. Etter ca 20 minutter svømmer de tilbake til båten med tung sekk.

L1460529 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal L1460542 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal L1460536 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal

Det bugner av østers! Og de er helt gratis!

Det er en fin blanding av norske flatøsters og stillehavsøsters.

Jeg må selvsagt spise én rett fra havet med en liten dråpe Tabasco. Jeg har min egen lille flaske med i vesken slik at jeg alltid er beredt i tilfelle det skulle reke en østers min vei – slik som denne dagen.

Østersene legges på is og fraktes til kveldens middag der vi også skal ha cocktailkurs. Jeg er klar!

Det er Stian Wehus, barsjef v/ Bakgården Bar i Kristiansand som står for kurset. Han har vunnet NM i cocktails og røper at han har lyst til å prøve seg i World Class neste år.

Stian har en del gode tips til hvordan du lykkes som bartender i ditt eget hjem:

Ferskpresset juicer og puré
Dropp de konsentratbaserte juicene du kjøper på kartong i butikkene, lag heller en puré (frukt i foodprosessor) eller press din egen juice. Dette gir cocktailen en mye bedre smak. Pureene kan også fryses.

Eggehvite – Hvorfor?
Man bruker gjerne eggehvite i en cocktail for å få en flott skumtopp, i tillegg gir eggehvite en fyldigere munnfølelse. Eggehvite gir ingen smak, og kan for enkelthets skyld droppes for hjemme-bartendere. Agavesirup Agavesirup, blir ofte kalt agave-nektar og blir utvunnet av agave-planten som dyrkes i Mexico. Den er ca. 25% søtere enn sukker og gir deg lavt glykemisk index. Noen mener dette er et sunnere alternativ enn sukker, men her strides de lærde. Får du ikke tak i agavesirup kan du benytte enten honning eller brunt sukker. *Agavesirup fås kjøpt i helsekostbutikker.

Shaking
Å shake en cocktail vil si at en bruker en cocktailshaker som man fyller med drinkens ingredienser og is, for så å «shake» eller riste. Dette gjøres for å kjøle den ned og i tillegg få mer luft i drinken. Ønsker man å kjøle uten å få luft i drinken, røres den gjerne i et røreglass fylt med is, eller den «brygges» direkte i glasset. 3 Har man ikke cocktailshaker, så kan man bruke et norgesglasseller lignende for å riste ingrediensene med is. Man kan også blande ingrediensene på forhånd i ei mugge og blande godt, for så å helle over is ved servering. Vil kanskje anbefale at man dropper eggehvite om man gjør det på denne måten.

Tørrshake – Hva er det?
Tørrshake er en term som brukes av bartendere og det vil si at man «shaker» eller rister cocktailen uten is i shakeren. Cocktails som inneholder eggehvite tørrshakes. Eggehviten piskes nemlig best og blir luftig når en rister ved høyere temperatur enn om en putter i isbiter sammen med eggehviten.

Slik lager du fruktpuréer selv:

Rabarbra- og jordbærpuré  (1,4 liter)
200 g rabarbra, skrelt og kuttet i terninger
500 g jordbær
200 g sukker
400 g vann

Skrell rabarbra og del den i biter. Fjern hamsen påjordbærene og del jordbærene i biter. Ha sukker og vann i en kjele, varm vannet til sukkeret harløst seg opp. Ta kjelen av platen og avkjøl. Ha rabarbra og jordbær i en blender og hell oversukkerlaken. Du kan også benytte en stavmikser om du heller ønsker det. Kjør alt til du får en fin puré av rabarbra og jordbær.

Ananaspuré (ca. 4 dl)
1 – 2 friske ananas evt ½- 1 dl ananansjuice eller vann

Skrell ananasen og del den i biter. Ha bitene over i en blender, foodprosessor eller benytt stavmikser. Tilsett litt ananasjuice eller vann om den blir for tykk.

Pasjonsfruktpurè
Del pasjonsfrukt og ha fruktsaften i en blender.
Kjør det sammen og sil så av frøene.
*Pasjonsfruktpuré er å få tak i hos asiatiske matvarebutikker i frosne varianter.

Dette er de tre cocktailsene Stian lagde på kursen. Prøv dem du også!

Tropical Sting

4 cl Lysholm No 52 (akevitt som er laget som et alternativ til gin. Kan brukes på samme måte som gin i en gin og tonic, men da som en Akevitt tonic)
2 cl Ancho Reyes Chile Liqueur
2 cl Pasjonsfruktpuré
2 c l Friskpresset limejuice
2 cl Agavesirup Eggehvite av ca. et halvt egg


Alle ingrediensene «tørrshakes» uten is, for så å tilsette is og shake.


Pink Sky
5 cl Løiten Sommer eller Lysholm Linie Aquavit
3 cl Jordbær- og rabarbrapuré
3 cl Sukkerlake
2 cl Friskpresset sitronjuice
Eggehvite av ca. et halvt egg

Alle ingrediensene «tørrshakes» uten is, for så å tilsette is og shake. Server i cocktailglass.

Den neste var min favoritt!

Piña Eneldo
5 cl Gilde Dill Aquavit
4 cl Ananaspuré
2 cl friskpresset limejuice
2 cl sukkerlake
Frisk dill
Alle ingrediensene shakes og serveres i glass med is.

Etter cocktailtimen er det selvsagt klart for en nydelig fiskesuppe signert Husmorlykke-Kristin  og herlige, lokale skalldyr. Noen av disse sjøkrepsene var på størrelse med kanadiske hummer. Jeg kødder ikke!

Østersgjengen er i gang med å åpne skjellene.

Trampeklapp til disse gutta!

Jeg kommer til dekket bord, jeg.

Og selvsagt blir det østers!

Under middagen får vi en innføring i de mange vinene fra Masi av Giacomo Boscaini, nevøen til Sandro Boscaini (Mr. Amarone) som er president hos Masi, der både hvite, rosé og musserende viner testes mot de norske skalldyrene.

Freshe viner til sjømat.

Kvelden ebber ut i natt og det er klart for en ørliten tur innom senga før morgenbad på havna i Arendal.

Bassenget er åpent fra klokken 07:00 og jeg og en journalistkollega vandrer i morgenkåpe ut fra hotellet og ned til havnen. Det var det visst ikke så mange som hadde gjort før oss, for her var det lange blikk og latter. Det kunne vi liksom ikke bry oss med, så vi gikk med hodene hevet og havet som mål. Vi hoppet ikke i havet altså. Så tøffe var vi ikke, men vi prøvde det flotte oppvarmede utendørsbassenget. Så deilig og så forfriskende.

Jeg er sulten og står over hotellfrokosten. Jeg har hørt rykter om at munkene på Strand café er verdt en stopp.

Det blir kaffe og munke på meg og jeg når heldigvis å ta et bilde av den inne før en måkefaen stikker av med munken rett foran nesen min. Snakk om frekke jævler!

Jeg får en ny munke i ren sympati og den vokter jeg med livet som innsats. Den smaker fantastisk og jeg skjønner hvorfor de er berømte.

Som førstegangsbesøkende i Arendal går jeg på kryss og tvers av den koselige byen og stikker nesen innom den fine butikken, Tyholmen kolonial og kikker på det flotte utvalget av italienske og lokale spesialiteter.

Tyholmen kolonial

Purke

På alle byens serveringssteder kan du kjøpe purke og padde. Det er fryktelig lokalt og man kan jo misforstå hvis man ikke vet hva dette er. Purke er skolebrød og padde er frøloff med pålegg.

Baker Jørgensen selger trendy Pink Latte (latte laget på rødbeter).

L1460672 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal L1460673 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal

I bakken opp mot.. aner ikke hva det heter der oppe… finner jeg en liten perle i Torvgaten! Morten Arnesen ved Heimdal chocolade lager håndlaget sjokolade.

Når jeg kommer innom gjaller Pink Floyd over anlegget. – Det er fint med god musikk når man jobber, sier Morten som byr på nydyppede jordbær i hvit sjokoladetrekk.

Morten har erfaring som sjokolademaker fra både Danmark og Belgia. Stikk innom hvis du er i Arendal. Her får du kjøpt fine ting.

L1460679 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal L1460653 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal L1460654 150x150 - Cocktails, østers og perler i Arendal

Jeg avslutter min Arendalstur ved det flotte fiskemarkedet og etterpå en fin-fin tapaslunsj på Solsiden.

Takk for nå, Arendal! Du er fin!

Til info: Jeg har vært på pressetur til Arendal.

Innlegget Cocktails, østers og perler i Arendal dukket opp først på Cocktails, østers og perler i Arendal

Hellstrøms sommerflørt

$
0
0
L1470763 - Hellstrøms sommerflørt

Akevitt bør nytes året rundt, akkurat som ribbe. Der er jeg sikker i min sak.
Jeg snakker ikke om mengder akevitt, men ei litta klunk en gang i mellom til god mat eller i cocktails.
Det er mange som ikke liker akevitt. Men har de egentlig gitt den en ordentlig sjanse? Det finnes mange typer akevitt og alle har sitt bruksområde. Noen passer til fet mat. Andre til fisk og skalldyr. Noen er laget for å passe til spekemat, mens andre har passer som et alternativ til gin og tonic.

Det stemmer! Både Lysholm No 52 og Hellstrøm Sommer er utviklet til å kunne brukes i en GT.

Dette er første året du finner Hellstrøm Sommer på vinmonopolet.
– Jeg ønsket å lage en akevitt som vekker gode sommerminner, som for meg er aromaer av sjø, lyng, urter og blomster, og jeg ville at den skulle være ren og delikat som en frisk sommerbris, forteller Eyvind Hellstrøm i en pressemelding.
– 100 prosent rent norsk potetbrennevin er derfor smakstilsatt med 18 nøye utvalgte ingredienser, som gir akevitten dybde så vel som et lokalt aromatisk uttrykk. Samtlige ingredienser komplementerer hverandre og bidrar til å skape en helhetlig og kompleks akevitt, og noen av dem – som balsamblader – er aldri tidligere brukt i akevitt.
Akevittens sjøaktige toner kommer fra tang plukket i skjærgården i Grimstad, mens lyng- og urtepreg skyldes pors fra heiene innenfor og urter som fennikelfrø, balsamblader, malurt og blomster fra Ibsens urtehage, et steinkast unna destilleriet i Grimstad.

– Med så mange stedegne og sporbare urter og ville planter fra norsk flora plukket mer eller mindre rett utenfor døren til destilleriet, kan man faktisk begynne å snakke om terroir, selv i en akevitt. Som i all annen akevitt spiller karve hovedrollen også i Hellstrøm Sommer, men her er den mer diskret til stede i en vakker symbiose med topptoner fra blant annet fersk sitron, appelsinblomst og tørket limezest, noe som gir akevitten et forfriskende uttrykk og ligger som et slør over et dypere fennikel- og anispreg.

Andre grønne urter som balsamblad og malurt (som vi kanskje ellers forbinder med absint) øker kompleksiteten ytterligere, og akevittens svale, myke og forfriskende munnfølelse kommer fra grønn kardemomme og Hellstrøm Sommers aller mest eksklusive ingrediens – svart indonesisk Lampong-pepper av ypperste klasse. Akevitten er ikke tilsatt sukker, men har en diskret og delikat sødmefølelse som kommer fra lakrisrot.
– Dette er rett og slett blank akevitt på et helt nytt nivå, konstaterer Eyvind Hellstrøm i samme pressemelding.

Den flotte flasken er illustrert av Bendik Kaltenborn og designet av Olssøn Barbieri.
Der fikk du masse fine ord og beskrivelser om årets sommerakevitt fra Hellstrøm. Jeg har smakt akevitten både bar og i diverse eksperimenter på kjøkkenbenken. Jeg vil først av alt tenke at dette er en nydelig akevitt å grave laks med. Den er ikke så tung som vintervariantene, og gravlaks kan man da spise hele året.

Les mer: Kjapp hjemmelaget gravlaks med potetblinis

Da ville jeg selvsagt ha servert akevitt (lett avkjølt) sammen med et deilig sommerfriskt øl.

Akevitt i cocktails er in og for et par uker siden deltok jeg på et slikt kurs i Arendal. Klikk her og les mer om de tre akevittdrinkene jeg lært å lage.

Selv om det anbefales å drikke Hellstrøms aquavitonic (akevitt og tonic) med agurk og tonic, heller jeg mer mot en eksotisk variant med lime, mynte og hylleblomsttonic. For meg er dette sommer i et glass!
Minner det om en gin og tonic? Det gjør faktisk det! Kanskje dette er drinken som gjør at du skifter mening om akevitt?

Slik lager du aquavitonic med Hellstrøm Sommer

4 cl Hellstrøm Sommer

15 cl hylleblomst-tonic fra Fever Tree (eller annen leverandør)

Masse isbiter

Limeskiver

Frisk mynte

Hell akevitt i glasset og tilsett isbiter og limeskive. Topp med tonic og pynt med mynte.

 

Innlegget Hellstrøms sommerflørt dukket opp først på Hellstrøms sommerflørt


Sommerens fresheste sangria

$
0
0
L1440280 - Sommerens fresheste sangria

Sommer, sol og Syden! Vi har vel alle drukket vår dose dårlig og god sangria. Når det er godt er det skikkelig godt. Når den er dårlig laget er det et søtt og heslig kliss.

Det finnes ferdige varianter på vinmonopolet. Jeg har plukket ut noen jeg synes er gode og som er lette og servere med is og frukt.

Sureo sangria inneholder 5,4 % alkohol og fås kjøpt på Vinmonopolet. Litt søt i seg selv, men veldig god til middelhavs-mat.

Casal Garcia White Sangria er min favoritt blant ferdig-sangriaene. Den inneholder 8% alkohol og er deilig fruktig og ikke for søt.

Den røde versjonen, Casal Garcia Sangria er også god, dog litt søtere. Ikke så fyldig i smaken, så den egner seg godt til å jazze opp med masse frukt.

Mia fra Freixenet finnes i både hvit og rød variant. Denne, Freixenet Mia Sangria White Frizzante, som er hvit er sprudlende.

Men jeg vil også vise hvor lett det er å lage sin egen sangria. Min versjon er en rød variant.

Du kan bruke sherry i sangria. Du kan også bruke brandy. Jeg velger å holde den litt mer alkoholsvak og derfor kutter jeg både brandy og sherry. Men jeg bruker rødvin og litt prosecco eller cava.

Jeg har valgt en ung rødvin som jeg synes er helt ok å drikke når jeg står på kjøkkenet og kokkelerer og den er også ypperlig å bruke i en sangria.

Maison Vialade Vin Rouge 2017 funker avkjølt og er derfor mitt valg til sangria. Du kan bruke hvilken som helst prosecco eller cava til dette. Jeg har brukt Tommasi Filodora Prosecco fordi prosecco har mer nøytral smak enn cava, som ha litt “kjellersmak”. Det er annerledes hvis du lager en hvit sangria. Da kan du godt bruke en cava med mye smak.

Når du skal lage en god sangria må du bruke masse spennende frukt.

75 cl rødvin
1/2 flaske prosecco
2 dl saft av presset appelsin og lime (ca 2 lime. resten appelsin)
masse is
Blandet frukt

Ha alle ingrediensene  i en mugge og rør forsiktig rundt. Hell opp i fine glass og server.

Synes du sangriaen er for lite søt kan du tilsette sukkerlake. Rose’s har Sugar Cane Syrup som er fin å justere drinker med. Ellers kan du koke sukkerlake selv ved å koke opp 1 dl sukker og 1 dl vann. Når sukkeret har smeltet slår du av platen og lar sirupen kjøles helt ned før bruk.

Innlegget Sommerens fresheste sangria dukket opp først på Sommerens fresheste sangria

Luksus-Hugo

$
0
0
L1470794 - Luksus-Hugo

Hugo er en seriøs utfordrer til Aperol Spritz og Campari Spritz.
Drinken, med det koselige guttenavnet Hugo er en frisk sommerdrink som kan lære nyttig å lære seg oppskriften på først som sist.

Du lager den opprinnelig med prosecco. Ikke noe i veien for det, men skal du være hakket mer raff bruker du champagne. Det finnes champagne som er laget for å bruke sammen med isbiter. Moët & Chandon Ice Impérial er en slik champagne. Synes du den er  litt i overkant dyr kan du bruke Freixenet Ice Cuvée Especial. til 138 kr. Det er da en cava, og ikke en champagne.

 

Hugo består av musserende vin/champagne, lime, mynte, soda og hylleblomstsirup. Det er sesong for hylleblomst nå og hvis du gidder, kan du jo koke din egen sirup. Jeg gikk i butikken og kjøpte en flaske hylleblomstsaft. Dt fungerer også. IKEA har ferdige hylleblomstsirup som er fin.

Slik lager du en duggfrisk Hugo:

20 cl Champagne, prosecco eller cava. Helst en Ice-versjon.
10 cl kullsyreholdig vann
2 ts hylleblomstsirup
2 mynteblader
2 limeskiver
isbiter

Legg mynte og limeskiver i glasset og knus forsiktig med en skje. Legg masse is i glasset og fyll på med hylleblomstsirup eller -saft og kullsyreholdig vann. Topp med champagne og nyt!

Innlegget Luksus-Hugo dukket opp først på Luksus-Hugo

Sommerdrøm med vannmelon

$
0
0
L1480969 - Sommerdrøm med vannmelon

Hurra for sommeren og hurra for ferie!
Vannmelon er sommer for meg og nå er den på sitt mest søte og smaksrike. I denne friske drinken har jeg laget vannmelonjuice, og det er så lett å gjøre selv. Lag den rett før servering, for da er den best.
Oppskriften inneholder også noen dråper Tabasco. Heten balanserer sødmen perfekt og gjør drinken mer interessant. Tabasco er ikke uvanlig å finne i drinker. Hva ville en Bloody Mary eller en Michelada vært uten Tabasco?

Du kan bruke alkoholfri cava hvis du vil det. Jeg bruker Brut Nature, som er en stil innenfor cava der man ikke har tilsatt sukker i sluttproduksjonen.

Sommer drøm med vannmelon
10 cl vannmelonjuice
2 (eller flere. Smak til) dråper Tabasco
20 cl Cava. Freixenet Brut Natur eller alkoholfri cava
4 cl Rose’s lime cordial (et must i barskapet)
2 cl Rose’s Cane Sugar

Limeskiver, vannmelonskiver og isbiter

Start med å lage vannmelonjuicen. Det er superlett. Du putter vannmelonkjøtt i blender eller bruk stavmikser. Sil av juicen.

Mål opp juice, lime cordial og cane sugar. Smak til med Tabasco og hell på cava. Rør forsiktig og hell over masse is. Pynt med lime og vannmelon.

Til info: Dette innlegget er laget i samarbeid med Rose’s Lime Cordial.

Innlegget Sommerdrøm med vannmelon dukket opp først på Sommerdrøm med vannmelon

Sommerfrisk Rosé-Spritz

$
0
0
L1480980 - Sommerfrisk Rosé-Spritz

Spritz er trenddrikken nummer én, også i år. Det er klassikerene med enten Aperol eller Campari som er de “ekte” versjonene, men det er fullt mulig å lage varianter. Det har jeg gjort i dag.

Jeg bruker en cava med klarer jordbærtoner. Den er superelegant, men hvis du ikke vil bruke så mye penger, kan du gå for en billigere variant, men merk da at smaken vil bli en annen.

 

Rosa spritz
4 cl Aperol
2 cl Rose’s Lime cordial (alltid lurt å ha i kjøleskapet)
12 cl Elyssia Pinot Noir cava eller alkoholfrie alternativer
4 cl kullsyreholdig vann
isbiter
Pynt med limeskiver, jordbærskiver og mynteblader

Legg masse isbiter i et stort glass. Hell på med Aperol og Rose’s Lime Cordial. Topp med cava og til slutt kullsyrevann. Rør forsiktig med en røreskje. Pynt med masse jordbærskiver, lime og mynte.

 

Til info: Dette innlegget er laget i samarbeid med Rose’s Lime Cordial. 

Innlegget Sommerfrisk Rosé-Spritz dukket opp først på Sommerfrisk Rosé-Spritz

Bringebær-friskus

$
0
0
L1480991 - Bringebær-friskus

Dette har blitt favorittdrinken vår denne sommeren. Hvem kan vel motstår de norske bringebærene?

Det er en drink du mikser på et minutt, så ha alt klart før du starter og server den som en deilig Fore Drink når du får gjester på besøk.

Den nydelige rosa fargen kommer fra bringebærene når du shaker drinken. Så fin!

Bringebær-friskus
4 cl gin. Jeg brukte Aviation gin som har klarer florale toner. Bruk din favoritt.
1 cl Rose’s Cane Sugar
1 cl Rose’s Lime Cordial (et must i kjøleskapet)
10 cl kullsyreholdig vann (uten salt. Farris har for mye salt)
5 bringebær + tre til pynt
limeskive
isbiter

Shake gin, sukkerlake og lime cordial med isbiter og bringebær. Sil over i glass og server med friske bringebær og limeskive på kanten.

Til info: Dette er et samarbeid med Rose’s Lime.

Innlegget Bringebær-friskus dukket opp først på Bringebær-friskus

Viewing all 181 articles
Browse latest View live